Rollmops

AutorBucătarul Șef
DificultateIntermediar

Această rețetă de origine germană este foarte populară în Germania, țările nordice, dar și în mai multe alte țări europene. Heringul marinat a devenit popular în Europa încă din Evul Mediu, iar la începutul secolului XIX în localurile din Berlin apare această gustare din hering - rollmops - preferată de clasele muncitorești și servită în așa-zisele Hungerturm (în trad. "turnul foamei") - turnuri de sticlă unde erau amplaste bucatele gata de servit.

Denumirea "rollmops" vine de la asemănarea acestei gustări de hering cu botul câinelui de rasa "mops" popular la acea vreme. Nemții consideră rollmops-urile un remediu perfect pentru mahmureală.

Randamente4 porții
Timp de pregătire2 oreTimp de preparareO zi 60 minuteTimp totalO zi 3 ore
 500 gr file de hering
 1 morcov
 1 ceapă mare
 2 castraveți marinați
 200 ml apă
 100 ml oțet de 9%
 25 ml ulei
 mirodenii variate: de obicei - piper negru boabe și semințe de muștar, dar se pot combina și cuișoare, coriandru, scorțișoară sau frunză de dafin
 1 tsp zahăr
 1 tsp muștar
1

Pentru prepararea rollmops-urilor veți avea nevoie de file de hering sărat, dar nu marinat, de aceea cel mai probabil că veți fi nevoit să curățiți peștele mai întâi. Heringul se spală, se decapitează și se taie de înotătoare, se eviscerează.

2

Fiecare pește se taie în două - formând astfel 2 bucăți de file. Dacă peștele este destul de sărat se lasă în apă rece pentru 12-24 ore, timp în care apa se schimbă de câteva ori. Pielița heringului se scoate și se aruncă.

3

Într-o cratiță se pun la fiert morcovul feliat rondele lunguiețe și ceapa în jumătăți de rondele împreună cu mirodeniile alese și 1 linguriță de zahăr.

4

Când ingredientele încep să clocotească se adaugă oțetul și se lasă la foc până dau din nou în fiert. Morcovul și ceapa se scot cu spumiera, iar marinadul se lasă să se răcească.

5

Bucățile de file de hering se acoperă cu folie de plastic și se bat puțin.

6

Fiecare file se unge cu puțin muștar peste care se aranjează câte o bucată de morcov, ceapă și castravete marinat tăiat pai. Heringul se rulează și se prinde cu scobitori.

7

Fileurile de hering astfel rulate se amplasează într-un vas de sticlă sau ceramică, peste ele se toarnă cu marinadul răcit, iar printre straturi se presoară cu morcovul și ceapa rămasă.

8

Se lasă la rece pentru 24 ore și sunt bune de servit!

Există mai multe variații de umplutură pentru rollmops, tradițional însă trebuie să conțină ceapă și castraveți marinați. Se mai folosesc pentru umplutură: olive, mere sau diverse verdețuri.

CategorieCuisineTags,
ShareTweetSave

Ingrediente

 500 gr file de hering
 1 morcov
 1 ceapă mare
 2 castraveți marinați
 200 ml apă
 100 ml oțet de 9%
 25 ml ulei
 mirodenii variate: de obicei - piper negru boabe și semințe de muștar, dar se pot combina și cuișoare, coriandru, scorțișoară sau frunză de dafin
 1 tsp zahăr
 1 tsp muștar

Indicații

1

Pentru prepararea rollmops-urilor veți avea nevoie de file de hering sărat, dar nu marinat, de aceea cel mai probabil că veți fi nevoit să curățiți peștele mai întâi. Heringul se spală, se decapitează și se taie de înotătoare, se eviscerează.

2

Fiecare pește se taie în două - formând astfel 2 bucăți de file. Dacă peștele este destul de sărat se lasă în apă rece pentru 12-24 ore, timp în care apa se schimbă de câteva ori. Pielița heringului se scoate și se aruncă.

3

Într-o cratiță se pun la fiert morcovul feliat rondele lunguiețe și ceapa în jumătăți de rondele împreună cu mirodeniile alese și 1 linguriță de zahăr.

4

Când ingredientele încep să clocotească se adaugă oțetul și se lasă la foc până dau din nou în fiert. Morcovul și ceapa se scot cu spumiera, iar marinadul se lasă să se răcească.

5

Bucățile de file de hering se acoperă cu folie de plastic și se bat puțin.

6

Fiecare file se unge cu puțin muștar peste care se aranjează câte o bucată de morcov, ceapă și castravete marinat tăiat pai. Heringul se rulează și se prinde cu scobitori.

7

Fileurile de hering astfel rulate se amplasează într-un vas de sticlă sau ceramică, peste ele se toarnă cu marinadul răcit, iar printre straturi se presoară cu morcovul și ceapa rămasă.

8

Se lasă la rece pentru 24 ore și sunt bune de servit!

Există mai multe variații de umplutură pentru rollmops, tradițional însă trebuie să conțină ceapă și castraveți marinați. Se mai folosesc pentru umplutură: olive, mere sau diverse verdețuri.

Rollmops

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.